Sollicitatie tips en advies

Sollicitatie tips en advies

Geen enkel sollicitatiegesprek is gelijk. Daarom is het bijna onmogelijk om exact aan te geven hoe dit gesprek precies zou moeten verlopen. Het is wel handig om aan een aantal onderdelen te denken tijdens het sollicitatiegesprek.
Hieronder een aantal tips.

 

Wees goed voorbereid!

Bedrijven die je uitnodigen voor een gesprek gaan vrijwel zeker de volgende vragen stellen:
 • Wat verwacht u van dit bedrijf?
 • Waarom bent u het meest geschikt voor deze functie?
 • Noem eens 3 goede en 3 slechte eigenschappen van uzelf?
 • Waarom heeft u op deze vacature gesolliciteerd?

 

Oefen een sollicitatiegesprek met ’n bekende. Probeer voor jezelf de W-vragen te beantwoorden: 

 • Waarom wil ik graag werken bij deze organisatie? 
 • Waarom is deze functie iets voor mij? 
 • Wat verwacht ik van de functie?
 • Waarom ben ik de juiste persoon voor deze job?

 

Schrijf je sterke eigenschappen op, en onderbouw waarom dit sterke eigenschappen zijn. Hetzelfde geldt voor de ontwikkelpunten. Noem voorbeelden uit je voorgaande ervaringen.

Google jezelf, dit doen de meeste organisaties namelijk ook. Zo kunnen ze meer over je te weten komen. Google je gesprekspartner, dan weet je met wie je aan tafel zit.

CV doornemen

Wat heel goed helpt is om voor het sollicitatiegesprek uw CV nog eens goed door te nemen. Hierdoor ben je beter voorbereid op vragen die hierover gesteld kunnen worden. Als een werkgever onduidelijkheden vindt in uw CV is het handig om de vragen te kunnen toelichten mocht men hiernaar vragen.
 

Goede indruk

Zorg dat u bij iedereen die u tegenkomt in het bedrijf een goede indruk achterlaat. Dit betekent niet dat u iedereen een hand hoeft te schudden. Laat in ieder geval wel een goede indruk achter. Dit worden in de toekomst uw collega's als u aangenomen wordt. Het oordeel van deze mensen over u kunnen ze best meenemen in het totaal plaatje. Je hebt maar een kans om een goede indruk te maken.
 

Zelf vragen stellen

Hieronder staan nog een aantal tips die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt gebruiken:
Vraag aan het begin van het gesprek of er en wanneer er een mogelijkheid is om zelf vragen te stellen; Maak ook echt gebruik van de mogelijkheid om vragen te stellen. Hiermee komt u geïnteresseerd over; Stel de vragen in een chronologische volgorde. Begin dus niet gelijk over uw salaris en bonussen; Als u een vraag stelt dan mag u een duidelijk antwoord verwachten. Als het antwoord niet helemaal duidelijk is. Vaak is het verstandig om door te vragen zodat het voor U wel duidelijk is.
 

Nog een aantal (algemene) tips:

 • Gebruik geen alcohol of sigaretten vlak voor een sollicitatiegesprek. Het is erg onaangenaam als degene die met u het gesprek moet voeren nare luchtjes ruikt.
 • Zorg dat u uzelf blijft! Verkoop jezelf zoals U bent.
 • Lichaamstaal zegt een hoop! Presenteer uzelf in een juiste houding. Rechte rug en oogcontact houden.
 • Zorg dat u niet te laat komt. Zo komt u erg onhandig en ongeïnteresseerd over. Het is verstandig om 15 minuten van te voren aanwezig te zijn zodat u rustig en goed het sollicitatiegesprek in gaat.
 • Doe uw telefoon uit en zorg dat u passende kleding aantrekt. Passend wil zeggen dat u er goed aan doet geen 3-delig pak aan te trekken als dat totaal niet bij u past of niet nodig is in de functie waarop u solliciteert.
 

Tot slot:

Ga voor de functie waarin u solliciteert en zorg ervoor dat u veel plezier beleeft aan het voeren van deze gesprekken. Hiermee kan je het verschil echt maken. Je hebt de mogelijkheid om te laten zien wie jij bent.